STF Orsa Vandrarhem
Orsa VandrarhemIn English
Fika på terassen
Hem Om vandrarhemmet Varför Orsa? Aktuellt Kontakt
Siljansringen - 377 miljoner år senare
För 377 miljoner år sedan vältes bergen över ända av en meteorit som slog ner i Dalarna. Man kan än idag se tydliga spår av händelsen. Siljansringen skapades och är idag kanske den enda plats på jorden där du så påtagligt kan uppleva geologiska efterverkningar av ett av de verkligt stora meteoritnedslagen.

Berättelsen om Siljansringen är också berättelsen om hur människor i generationer försörjt sig och sina familjer tack vare områdets egenskaper, skapade av en kosmisk händelse. Här finns en koppling mellan det oändliga universum och vår tillvaro på planeten Jorden
Sveriges första Geopark?
Genom det ökade intresset för geologi och geoturism över hela världen, har så kallade Geoparker inrättats på många platser runt jorden Då Kungliga Vetenskapsakademien föreslagit att Siljansringen kan bli Sveriges förstainternationella geopark, har ett projekt kallat Meteorum möjliggjorts via Leader DalÄlvarna för att arbeta med en sådan etablering i Siljansringen, omfattande de fyra kommunerna Leksand, Rättvik, Mora och Orsa.
Läs mer och se bilder på intressanta platser http://meteorum.se
Det finns hundratals intressanta geologiska lokaler inom de fyra Siljanskommunerna, här är några exempel
Orsa
Kårgärdeprofilen,  Kallholens kalkbrott, Helvetesfallet, Storstupet,Sandstensgruvorna och Slipstensmuseet
Mora
Ingärdningsbodarna (nära Fåsås), Nordens största fossila flygsandfält i Bonäs,Våmåsen, Flenberget-Myckelgrav, Bergkarlås, Trollberget (efter vägen mot Daddbodarna).
Rättvik
Styggforsen (ett fantastiskt ställe att besöka även om man inte är intresserad av stenar), Solberga kalkbrott, Amtjärnsberget, Östbjörka ravinen, Trollskuru, Skålberget, Dalhalla, Fjäckan i Dalbyn, Osmundsberg, Springkällan, Jutjärns kalkbrott, Gärdsjöfältet, Rävånäs (Sjurberg), gruvor i Silverberg, Östergrav och Mårtanberg.
Leksand
Leksands bergslag dvs. järn, koppar, zink, nickel, bly och mangangruvor i Åhl, Skeberg, Slättberg, Björkberg, Rönnäs, Nålberg, Leksands Kalkbruk och kalkbrott i Hisvåla,
Svenska Turistföreningen Visit Orsa Visit Dalarna Instagram Facebook